De oogmeting

Voordat u bij ons een bril of contactlenzen aanschaft, voert een van onze gediplomeerde opticiens een oogmeting bij u uit. Die bestaat uit de volgende stappen:

  • Heeft u al een bril, dan meten we uw glazen door om de sterkte te bepalen
  • We controleren of uw glazen nog aan alle eisen voldoen
  • We meten uw ogen nauwkeurig op
  • Met een simpel pufje lucht op uw oogbol meten we uw oogdruk (indien nodig)
  • We stellen vast hoe scherp uw zicht is

We raden u aan om uw ogen regelmatig te laten controleren. Een verhoogde oogdruk kan schade veroorzaken. Het is daarom van groot belang regelmatig de oogdruk te laten meten, vooral na uw veertigste levensjaar. Ook als in uw familie een hoge oogdruk voorkomt, is het verstandig om uw ogen een paar keer per jaar te laten controleren.

U hoeft geen afspraak te maken voor een oogdrukmeting. De meting is in principe gratis. Alleen als u de meting door ons laat doen en ergens anders een bril koopt, rekenen we 35 euro. Indien u aanvullend verzekerd bent krijgt u deze kosten  vergoed.

Optometrist

Een optometrist is gespecialiseerd in de gezondheid van de buiten- en binnenkant van uw ogen. Hij of zij heeft een vierjarige hbo-opleiding optometrie gevolgd en is dus een échte expert. Een optometrist is paramedicus en mag daarom ondersteunend werk doen voor oogartsen. Hij of zij kan bepaalde oogafwijkingen vroegtijdig signaleren, zoals glaucoom, maculadegeneratie en staar.

Voor een bezoek aan de optometrist heeft u geen verwijsbrief nodig. De optometrist is daarom het eerste aanspreekpunt wanneer u last heeft van milde oogklachten of verminderd zicht.

Let op: neem bij ernstige klachten, zoals acuut verlies van zicht, meteen contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Wanneer kan ik bij een optometrist terecht?

  • U heeft last van één of meer van de volgende klachten: hoofdpijn, pijn aan de ogen, lichtflitsen zien, dubbelzien, vermoeide ogen, droge ogen, tranende ogen, wazig zien en rode ogen.
  • U kunt niet wennen aan een multifocale bril of u heeft klachten over uw nieuwe bril.
  • Er is sprake van een medische indicatie, zoals een hoge bloeddruk, diabetes of u gebruikt medicijnen die van invloed kunnen zijn op uw ogen.
  • Er is sprake van een (erfelijke) oogaandoening in de familie, bijvoorbeeld glaucoom of netvliesproblemen.

Niet alleen volwassenen kunnen bij de optometrist terecht. De optometrist voert ook oogmetingen uit bij kinderen tussen de acht en twaalf jaar.

Afspraak maken voor de optometrist

Twee keer in de maand is onze optometrist een hele zaterdag aanwezig in de winkel. U kunt vooraf een afspraak met hem maken.